Vet du inte vad du ska göra med terrakottakrukor i trädgården? Förvandla dem till fantastiska skapelser som dessa 17 förslag

av Titti Carlberg

01 November 2023

Vet du inte vad du ska göra med terrakottakrukor i trädgården? Förvandla dem till fantastiska skapelser som dessa 17 förslag
Advertisement

När det handlar om att odla växter i krukor säger vi ofta att terrakotta är det bästa valet, speciellt om materialet är väl bearbetat. Och det är inte ovanligt att vissa växter vid köptillfället - även de som är små! - säljs just i denna typ av kruka. Men när en växt växer och behöver omplanteras i en större kruka, när vi planterar den direkt i jorden i rabatten eller dör... vad ska man göra med ännu en tom terrakotta kruka bland alla andra vi har hemma?

Det finns trots allt en gräns för hur många sticklingar och skott vi kan ta och placera i de överblivna krukorna (finns det verkligen en gräns?)!. Så varför inte tänka ut några kreativa idéer för att återvinna dem på ett trevligt sätt, göra dekorationer som kan bli riktiga personliga konstverk.

Advertisement

Terrakottakrukor som blir söta karaktärer

Men vilken vacker dam... av terrakotta! Har du aldrig tänkt på att måla ett ansikte över en hel kruka? Den blir verkligen söt!

Advertisement
ShopDaniG/Etsy

ShopDaniG/Etsy

Den här kvinnan som flirtar... Hur kan man stå emot henne?

Krukor till fåglarna

Krukor till fåglarna

Tutorial via birdsandblooms.com

De är perfekta för att skapa brickor: med två krukor kan du skapa en pelare och ett krukunderlägg, kanske dekorerad på ett trevligt sätt, med vatten i! Även fåglar har svårt i stora perioder av torka och ett enkelt föremål som detta hjälper dem mycket.

birdsandblooms.com

birdsandblooms.com

Återigen för fåglarna som behöver föda, i en terrakottakruka, kan du skapa en krubba. Men det är viktigt att du hänger upp den på avstånd från nyfikna råttor och andra djur.

Advertisement

Terrakottakrans

Leta efter ett snyggt, styvt och stadigt stöd, och sedan en massa små krukor av terrakotta som, låt oss inse det, är svårast att återanvända i trädgården... Och det är då du skapar en krans att hänga upp var du vill.

Med tanke på att dessa kransar är tyngre än de traditionella, välj en lämplig plats att hänga den på, som en robust vägg.

Advertisement

Vindspel av terrakottavaser

Vindspel av terrakottavaser

sugarspiceandglitter.com

Ett föremål som alltid är roligt att skapa, och se - och höra - svänga i blåsten är ett vindspel, vilket du kan skapa med en terrakottakruka!

Välj själv hur långa hängande band du vill ha, och hur du ska dekorera dem. Om du hittar några kan du använda miniterrakottakrukor!

Advertisement

Terrakottamannen i trädgården

Du kommer att behöva många krukor, tid och framför allt en rätt plats för den nya hyresgästen i trädgården att bo i: en karaktär helt gjord av terrakottakrukor!

Han kan stå någonstans, sitta på en gammal bänk eller vid staketet, eller bland blommorna i en rabatt. Det är du som ska skapa hans identitet och historia!

Advertisement

En söt dekoration av terrakotta i blomrabatten

En miniatyrbrandsläckare av terrakotta. En cute prydnad som är lätt att skapa!

creatingthroughchaos.com

creatingthroughchaos.com

Visst är det väl gulligt att hitta små färgglada tomtar boendes i trädgården?

Advertisement
craftsbyamanda.com

craftsbyamanda.com

Och vilken söt idé att ha små svampar i olika färger som lyser upp det gröna området på din tomt!

Använd terrakottakrukor för att skapa konstverk i trädgården

En oväntad och vacker komposition med terrakottakrukor som används på ett nytt sätt i Freelands Tanner's trädgård i Napa och är en av de idéer fulla av inspiration som vi kan beundra

Advertisement

Även många krukor staplade om de skapar trevliga former (kolonner, men inte bara) och fyllda med växter kan det ge liv åt  ett vackert hörn i din trädgård.

En halv sfär av krukor att fylla efter eget önskemål, eller en hel sfär... Det finns flera liknande idéer för vad vi kallar riktiga skulpturer gjorda med idén om smart återvinning.

Har du aldrig återvunnit någon gammal terrakottakruka på ett konstnärligt sätt?

Advertisement