Gulaktig ring på toaletten: vad är det som orsakar den och hur kan man åtgärda den

av Titti Carlberg

17 April 2024

Gulaktig ring på toalettstolen
Advertisement

Vi hoppar aldrig över rengöringen av badrummet, toalettstolen och golvet, så varför finns det alltid en gulaktig ring av smuts runt toalettstolen? Detta är ett problem som är vanligare än man tror och det är inte på grund av vår oförmåga att städa. Den irriterande ringen runt toalettstolen beror på olika orsaker, men det finns en lösning på dem alla.

Advertisement

1. Packningen vid toalettstolens bas är förstörd

Lucky_Difference_272/Reddit

För varje toalettstol finns det en packning som tätar den, precis i kontakt med golvet: denna packning slits ofta ut med tidens gång och i synnerhet några av dess komponenter smälter. Resultatet blir att oljorna som utgör tätningsvaxet smälter och börjar smutsa ner golvet. Vaxtätningen kan också börja härda och inte längre fästa så bra på materialet, vilket gör att vattnet passerar igenom.

I andra fall är allt förseglat med ett spackel, eller silikon, och även i det långa loppet kan vattnet inuti toalettstolen omärkligt spräcka silikonbarriären, med följden att läckan gradvis börjar färga golvet runt sanitären.

Lösningen är uppenbar: du måste demontera toalettstolen och noggrant kontrollera tillståndet för packningen och ersätta den med en ny. Vanligtvis bör detta underhållsarbete ske i genomsnitt vart 3-5 år, och aldrig mer sällan än vart 10:e, så om det har gått en så lång period är det bästa att inte vänta längre utan omedelbart åtgärda skadan.

Om vi inser problemet tillräckligt snabbt, speciellt om vi har trä- eller laminatgolv, slipper vi också byta ut golvet runt toalettstolen!

Advertisement

2. Sprickor i keramiken

https://www.reddit.com/r/howto/comments/11x0146/got_a_new_toilet_1_year_ago_and_regularly_clean/

Att upptäcka eventuella sprickor i keramiken är dock svårare: faktum är att det kan uppstå sprickor nära basen. De är vanligtvis synliga, om än subtila, på utsidan, men det kan hända att sprickorna når genom hela toalettstolen. I det fallet kommer oundvikligen vattnet (ofta avfall) passera igenom, vilket innebär ett ständigt smutsigt golv.

I detta fall är det osannolikt att du kan laga sprickorna med lämpliga kit: du kan prova om sprickan inte överstiger en och en halv millimeter, annars är den enda lösningen att ersätta toalettstolen mot en ny.

Andra möjliga orsaker till den gulaktiga ringen vid toalettstolens bas

deghi.it

De som nämns är de mest troliga orsakerna, men det kan också handla om att "skylla på" rören, särskilt de som leder in i väggen från toalettstolen: om det finns en läcka är det lätt att vattnet rinner ut från röret, når toalettens yttervägg för att gradvis falla ner vid toalettstolens bas och sakta men säkert skapa en synlig smutsfläck.

Visst kan det bero på en spricka i rören, eller en skarv som är slarvigt åtdragen: kalk, rost, slitna eller härdade tätningar som inte längre gör sitt jobb. Allt du behöver göra är att förstå källan till läckan och byta ut den trasiga delen, utan större krångel!

Slutligen, se alltid till att det inte finns några hinder i rören: om vattnet inte kan forsa ordentligt, är det troligt att det läcker ut någonstans och skapar ett tryck på tätningen vid toalettstolens bas tills den förstörs helt och hållet, vilket vi såg tidigare.

Låt oss vara lite uppmärksamma så slipper vi de största utgifterna och besvären!

Advertisement