Vårstädning på balkongen: få golvet att glänsa igen med enkla metoder

av Titti Carlberg

24 Mars 2024

Vårstädning på balkongen: få golvet att glänsa igen med enkla metoder
Advertisement

Sedan slutet av vintern har lusten att tillbringa tid utomhus, på balkongen eller terrassen, eller kanske till och med i trädgården, blivit att starkare. Så, låt oss börja snygga till uteplatserna och utföra säsongstädningen för att vi ska till fullo kunna njuta av det milda vädret och vårens alla färger. För yttergolv, speciellt om det har samlat på sig mycket smuts under vintern, finns det olika metoder att använda

Advertisement

Att göra rent på balkongen: de huvudsakliga stegen

Att göra rent på balkongen: de huvudsakliga stegen

mrsiraphol/Freepik

Om balkongen inte är särskilt smutsig, och du har kunnat hålla den hyggligt ren under vintern, är en allmän städning tillräckligt. Dessa är huvudfaserna som gäller nästan alla situationer, inklusive andra yttergolv i bostaden.

1. Plocka undan från golvet och sopa noga ytan.
2. Blöt ner golvet.
3. Häll på rengöringsmedel - även gör-det-själv - på golvplattor går det bra med diskmedel upplöst i en hink med mycket vatten, men även Marseilletvål eller Kastilien. Var uppmärksam på att du inte överdriver måtten, det blir lätt för mycket lödder då, som blir svårt att skölja bort och tvålrester drar snabbt åt sig smuts.
4. Skrubba med en mopp.
5. Skölj
6. Låt torka.

Advertisement

Metoderna att prova beroende på vilken typ av fläckar på utomhusplattorna

Metoderna att prova beroende på vilken typ av fläckar på utomhusplattorna

Creativo

Om fläckarna är svaga räcker det med en hink med varmt vatten och såpa (även de som anges ovan) och torka med moppen. Om du måste insistera på några beläggningar, utrusta dig då med en borste eller en kvast med borst som inte är för hård (men inte heller så mjuk som den man använder på ömtåliga golv), gnugga de specifika punkterna. Fortsätt genom att skölja enligt ovan.

För mer ihållande fläckar, kan du prova en minimal mängd blekmedel. Späd 100 ml i en hink med 10 liter vatten. Använd en mopp eller eventuellt borste/kvast.

Vid hårda beläggningar räcker det ofta inte med vanligt handarbete, därför används vanligtvis en högtryckstvätt. Det är ett val som endast ska tas i extrema fall: högtrycksstrålen kan repa golvytan, särskilt de med en blank finish (som porslinsstengods eller klinker). Att erodera dem gör dem bara mer porösa och kan absorbera smuts.

Bra vanor för att alltid ha utomhusgolvet i utmärkt skick

Noggrann rengöring bör utföras ett par gånger om året: speciellt på balkonger, som är mer skyddade än andra stenbelagda ytor, att hålla efter den året runt är tillräckligt för att aldrig behöva arbeta för hårt.

  • Undvik aggressiga produkter: högtryckstvätt, men även kemiska produkter som blekmedel, eller till och med konstant användning av vitvinsvinäger eller bikarbonat kan i längden förstöra finishen på vissa golv.
  • Sopa ofta: ge inte smutsen möjlighet att tränga in, framför allt vid regnperioder, och sätta sina spår.
  • Eliminera fläckar direkt när de uppstår, inklusive de som orsakas av mat eller olika produkter som spills på golvet. Att agera snabbt är det bästa sättet att undvika permanenta märken.
  • Skydda de mest trafikerade områdena. Om märkena på golvet orsakas av många människors gång, eller rörelser av föremål (stolar, fåtöljer eller vagnar), överväg att skydda den delen av ytan med mattor.
  • Var försiktig med krukväxter: vi brukar dekorera dessa utrymmen med planteringskärl, men i slutändan lämnar de ofta kalkcirklar, och metallstativ kan orsaka rostmärken. En gång om året eller till och med två, är det bra att flytta på krukorna och stöden för att rengöra de specifika punkterna, vilket kan göras med vitvinsvinäger (eller specifika rengöringsmedel).

När balkongen och utegolvet är i bra skick är det trevligare att vistas utomhus!

Advertisement