Har du kontrollerat gummitätningen i din tvättmaskin? Ofta kommer den dåliga lukten därifrån

av Titti Carlberg

11 Mars 2024

Har du kontrollerat gummitätningen i din tvättmaskin? Ofta kommer den dåliga lukten därifrån
Advertisement

Hur pass viktig är tvättmaskinen i hushållet och för vår personliga hygien? Att få tvättade kläder, lakan, handdukar och kökshanddukar på rätt sätt är en daglig nödvändighet som det är svårt att klara sig utan, vilket gör att tvättmaskinen förmodligen är en av de apparater som ofta är i drift under vår veckovisa rutin. Men hur ofta kommer du ihåg att kontrollera gummitätningen på luckan?

Vi kan se med blotta ögat om andra delar är smutsiga, men smuts nästlar in också in sig mellan gummivecken och vattnet stagnerar: idealiska förhållanden för bildandet av ett slags slem, rikt på mögel, som är roten till dålig lukt som vi aldrig vill känna från tvättmaskinen, än mindre på våra kläder.

Att sköta om dess rengöring är dock enkelt och går snabbt, och det bör göras ganska ofta.

Advertisement

Rengöring av gummitätningen: hur ofta bör det utföras?

Rengöring av gummitätningen: hur ofta bör det utföras?

Creativo

Det ideala är att undvika svarta eller brunaktiga fläckar och vatten som stagnerar i tätningsvecken. För att kunna göra det behöver du anta en hälsosam vana, om du inte redan har gjort det: lämna luckan öppen efter varje avslutad tvätt. Detta förhindrar att kvarvarande fukt stängsin i tvättrumman och den mängd vatten som finns mellan vecken i gummitätningen har en chans att torka.

Det är dock inte alltid tillräckligt, så det kan också vara bra att komma ihåg att torka av med en mjuk trasa som du har dränkt i väteperoxid eller milt blekmedel inuti gummivecken minst en gång i veckan.

Alternativt kan du använda lite bikarbonat, men det måste gnuggas hårt för att få det i kontakt med alla delar. Om du istället använder vitvinsvinäger eller blekmedel måste du komma ihåg att först späda ut det: detta är ämnen som kan förstöra gummitätningen om de används rent elller (även utspätt) för ofta.

Advertisement

En djuprengöring av gummitätningen

En djuprengöring av gummitätningen

Creativo

Om du har glömt att kontrollera gummitätningen en längre tid är det bäst att du gör en djuprengöring av den:

1. Eliminera större delen av smuts med en trasa, antingen mjuk och torr eller blöt och ordentligt urvriden. Som du sedan tvättar.

2. Kör en tom tvätt, häll i ett glas vitvinsvinäger i tvättmedelsfacket och ett halvt glas vinäger direkt i trumman. Tvätta på hög värme (60°), vilket vanligtvis är en ganska lång tvättcykler.

3. När tvätten är klar ska du gnugga gummitätningen rejält med en ny våt och urvriden trasa som du har hällt en droppe diskmedel på. Du kan lägga till en sked bikarbonat om du vill. Med en annan trasa sköljer du bort diskmedlet och det eventuella bikabonatet så gott du kan - alternativt kan du starta tvättmaskinen på ett sköljprogram.

Denna grundliga rengöring behöver bara utföras någon gång ibland : den sammanfattande rengöringen som anges ovan räcker för att hålla allt i gott skick och du kan skjuta upp nästa ansträngning av detta en längre tid.

Men vi vill också påminna om att den dåliga lukten även kan komma från andra delar på tvättmaskinen, så av denna anledning kan det vara bra att kontrollera tvättmedelsfacket och filtret (och rengöra) ordentligt. Med dessa tips kommer din tvättmaskin fungera bättre och hålla längre!

Advertisement