Rengöra taket? Här är bästa sättet att göra det utan ansträngning och på kort tid

av Titti Carlberg

16 Mars 2024

Rengöra taket? Här är bästa sättet att göra det utan ansträngning och på kort tid
Advertisement

Svara utan att tänka efter: har du någonsin rengjort taket på ditt hus? Svaret kan vara jakande, eftersom det finns de som gör det regelbundet. Men i de flesta fall är det mer troligt att det inte är så många som vänder näsan mot himlen och tänker "åh, jag måste fräscha upp taket", låt oss erkänna det.

Det är en av husets svåraste delar att rengöra, eller det är i alla fall vad man tror, det är ju inte direkt ett golv, som inte tar lång tid eller är ansträngande att fräscha upp. Men, låt oss inte hoppa över det, för precis som med husets andra delar är det viktigt att det inkluderas i den vardagliga städningen. Låt oss se hur.

Advertisement

Skapa ett eget rengöringsmedel för taket

Skapa ett eget rengöringsmedel för taket

Curtis Adams/Pexels

Det är väldigt viktigt att göra rent taket, inte bara på grund av ansamling av damm och eventuella spindelväv, utan också för att det är ett område i huset som lätt kan utsättas för mögelspridning, särskilt i de mest fuktiga rummen. Så, att hålla det rent är väsentligt.

Det första du ska göra när du sätter igång med städningen är att plocka fram allt du behöver. Dammtrasa, mikrofiberdukar, dammsugare eller sopkvast, svampar och rengöringsmedel. Om du inte vill använda ett kemiskt rengöringsmedel, utan föredrar ett naturligt, kan du skapa ett som är lämpligt.

Blanda 500 ml ljummet vatten, 1 mugg vitvinsvinäger och några droppar diskmedel. Rör om ingredienserna väl och häll blandningen i en sprayflaska.

Advertisement

Tillvägagångssätt för rengöringen

Tillvägagångssätt för rengöringen

jriley7/Reddit

När du väl är klar med rengöringsmedlet kan du sätta igång med rengöringen av taket, följ en specifik procedur.

  • Eliminera eventuella smutsrester. Spindelnät, smuts och mögel kan lura i taket. Innan du tvättar det ska du ta bort alla dessa rester och lämna ytan slät. Du kan dammsuga med ett passande munstycke, eller sopa.
  • Damma. Med en dammvippa eller en trasa fortsätter du att eliminera allt det damm som ackumuleras dag efter dag.
  • Spraya på lösningen. Spraya din blandning på vatten, vinäger och diskmedel på ytan men försök att inte låta det droppa för mycket. Låt det verka ett par ögonblick och gnugga sedan för att få rent.
  • Rengör hela ytan. Genom att blöta en rulle eller en svamp tvättar du hela taket, var noga med att du får bort alla eventuella ansamlingar eller tecken på mögel.
  • Dutta med en trasa. Om det finns droppar eller rester av rengöringsmedel kvar på ytan kan du torka bort dem med en ren trasa innan du låter taket torka genom att öppna alla fönster.

Detta tillvägagångssätt är lämpligt för alla sorters tak, både enkla och släta eller mer utarbetade och de med synliga bjälkar. Det viktiga är att du först eliminerar alla smutsrester och därefter tvättar.

Hur ofta ska det upprepas?

Hur ofta ska det upprepas?

Pew Nguyen/Pexels

Frågan är nu: hur ofta bör man rengöra det? Det finns ingen exakt regel, det beror på många saker. Om du är rökare, om du har en öppen spis, om du bor i en stad som är full av smog och många andra anledningar gör att svaret kommer av sig själv. Om huset tvärtom inte är utsatt av någon som helst "stress", då kan man låta det passera gott om tid mellan tvättningen av det.

I det första fallet kan den bästa lösningen vara att upprepa varannan eller var tredje månad. I det andra fallet kan det förlängas till var 4:e månad eller till och med bara 2 gånger per år. Det är inte en yta som smuts faller på, men man måste ändå vara noga med att göra rent det lite då och då, för att fräscha upp och förhindra att huset antar en konstant och definitivt unken lukt.

Ett grundläggande tips: utför denna rengöring en solig dag, det vill säga när du kan lämna fönstrena öppna för att få alla spår av fukt att försvinna. 
Med detta sagt: Lycka till med rengöringen!

Advertisement