Boende under taket: lösningar för att utnyttja varje centimeter med stil

av Titti Carlberg

12 Mars 2024

Boende under taket: lösningar för att utnyttja varje centimeter med stil
Advertisement

Vindsvåningar och rum byggda under tak gör allt lite svårare när det kommer till möblering: snett tak och trånga utrymmen att fylla med användbara möbler utan att behöva röra sig irriterat i rummet är riktiga utmaningar att lösa med noggrann planering. Det finns dock designade lösningar som gör att man kan hitta plats för precis allt, även direkt under taket, anpassa former och volymer efter behov. Låt oss titta på några idéer tillsammans. 

Advertisement

Att bo under taket

Att bo under taket

Leroy Merlin

När volymerna är tillräckligt stora blir det lättare att hitta plats för allt. Om man verkligen behöver förstå hur man bor i dessa rum med snedtak är utgångspunkten att det finns tillräckligt med höjd i minst en del av rummet för att få plats stående. Allt annat måste studeras runt det området och de mindre använda punkterna, eller de där man vanligtvis sitter, flyttas till den lägsta delen av rummet.

Advertisement

Anpassa möblerna

Anpassa möblerna

@homeables/Instagram

Om du har möjlighet är måttbeställda möbler, det bästa köpet, av både komfort- och designskäl. Att möblera en hel triangulär vägg, eller hitta hyllor som har rätt djup för att det inte ska se stökigt ut under det låga taket, och utnyttja det naturliga ljuset på bästa sätt... Det är alla saker som görs bäst genom att designa varje lösning från grunden.

Nu finns det dock rader av färdiga möbler som ska kombineras med olika tillbehör för att fylla alla utrymmen som är tillgängliga precis som om de vore måttbeställda. Så, där en hylla slutar kan man lägga till element som till exempel har sidor som sträcker sig upp i taket. Eller fylla dessa områden med föremål som inte pekar ut den "saknade" delen.

Skiljeväggar

Skiljeväggar

digsdigs.com

Om du vill möblera rummet på vinden för mer än en användning kan du ta till skiljeelement: hela väggar eller ännu hellre öppna hyllor, som inte stänger utrymmena utan bara delar upp dem.

Typerna av rum att skapa på vinden

Typerna av rum att skapa på vinden

Yogini Mimi/Pinterest

På vinden direkt under taket, där utrymmena inte räcker till för att bo året runt, kan vi ändå skapa beboeliga och användbara ytor. De skulle kunna bli - speciellt om det är riktigt bekvämt - klädkammare, för allt som inte behövs innevarande säsong, för att få mer plats i sovrummets garderob.

Pinterest

Pinterest

Ofta blir det den perfekta tillflykten för avkoppling, långt från andra människor: kanske till och med bara en madrass, några kuddar och hyllor till böcker, musik eller vad vi än gillar att ha till hands i stunder av vardagslivets avkoppling.

Advertisement

Dra nytta av takfönstret

Dra nytta av takfönstret

christianflatscher.com

Fönstrena är inte alltid stora eller släpper in tillräckligt med ljus i dessa rum, så för att göra dem riktigt snygga och bekväma måste man överväga tanken på öppna takfönster. Naturligt ljus värmer på vintern och undviker även ansamling av fukt i ett sådant utrymme, och att kunna vädra ut på sommaren är en nödvändighet för ens överlevnad.

Badrum under taket

Badrum under taket

the-loftroom.com

Om vinden av en slump blir ett extra beboeligt utrymme, eller kanske ett där man kan ta emot vänner och släktingar, varför inte utrusta den med ett badrum? De som kan skapas under takets sluttande del är verkligen snygga, speciellt med en designad minimal duschkabin.

Advertisement
thefoxandshe.com

thefoxandshe.com

Även i det här fallet är det bäst att ha ett takfönster som hjälper till att förhindra mögel och gör miljön mer hälsosam.

Se dem som undervåningar

Se dem som undervåningar

colemanwoodwork.wordpress.com

Med tanke på väggarnas form och de utrymmen som går att utnyttja kan vinden mycket väl anpassas med samma lösningar som i källaren. Till exempel med formade och utdragbara garderober och möbler.

Advertisement
newengland.com

newengland.com

Och eftersom ingen någonsin kommer in i de nedersta hörnen med sängen eller sällskapsytor är det bättre att stänga dem och även underlätta ordningen med specialtillverkade möbler där man kan proppa in allt!

Vilket sorts rum vill du skapa på din vind?

Advertisement