Är du övertygad om att det finns termiter i ditt hem? Här avslöjar vi de bästa sätten att identifiera och utrota dem

av Titti Carlberg

02 Mars 2024

Är du övertygad om att det finns termiter i ditt hem? Här avslöjar vi de bästa sätten att identifiera och utrota dem
Advertisement

Insekter, alltid närvarande under alla årstider, kan lätt smyga in i våra hem och angripa dem. Detta är ingen överdrift och det beror också på vilken sorts liten varelse som bosätter sig i huset, men det kan faktiskt hända att det skapas riktiga kolonier. Vi vet att det är väldigt vanligt att myror tar sig in, men termiter är inget undantag. Det känner du till, eller hur?

Lömsk och särskilt skadlig för våra möbler, vi måste definitivt undvika få termiter i våra hem för att inte behöva hantera stora problem. Ett steg i taget försöker vi förstå hur vi ska bli av med dem.

Advertisement

Vad är termiter?

Vad är termiter?

Mary Keim/Flickr

Termiter är små insekter som liknar myror, men ljusare i färgen och med en mer avsmalnande kropp, som vanligtvis smyger sig in i bostaden för att äta sig mätta. Maten de är förtjusta i är cellulosa, och därför är balkar, möbler, stolar sängar, ja alla träföremål som finns i våra hem en överdådig bankett för dem. Men medan de äter sig mätta och sprider sig kan detta bli ett stort problem för oss.

Faktum är att dessa insekter gräver riktiga tunnlar inne i träet, vilket påverkar möbelns välbefinnande, äventyrar dess utseende och hälsa. Och det blir nödvändigt att snabbt göra sig av med dessa insekter.

Advertisement

Först och främst, låt oss identifiera dem

Först och främst, låt oss identifiera dem

Discott/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Dessa insekter har en egenskap: de rör sig och bosätter sig i klunga, så det är inte svårt att märka deras närvaro i huset. När de, så att säga, arbetar, är det alltid många tillsammans och man kan bokstavligen höra dem. Ljudet de ger ifrån sig låter som ett tickande. Konstant, genomträngande och irriterande. Samtidigt som de tränger längre in i träet och förstör det.

Men detta är inte det enda tecknet på deras närvaro. Termiter är inte direkt diskreta, så det är alltid möjligt att upptäcka deras passage tack vare förekomsten av damm eller spån bredvid trämöbeln, eller på golvet om de har attackerat träbjälkarna i taket. Eller så kanske man ser små transparenta vingar, eller livlösa insekter. Allt detta är tecken på att ovälkomna gäster vandrar runt i bostaden.

Det är dags att agera.

Medel mot termiter

Medel mot termiter

Pickpik

Det finns många sätt att sätta stopp för deras "gruvarbete". Låt oss se 5 produkter specifika för att bekämpa dessa insekter.

  • Apelsinolja. Termiter förökar sig i fuktiga miljöer, denna olja har förmågan att "torka upp" insekterna, den eliminerra deras livsblod och får dem att försvinna. Även Neemolja har denna avstötande funktion som, precis som den förstnämnda, bör sprayas på platser där vi är säkra på att det finns termiter, eller på strategiska ställen i bostaden.
  • Borax. En idealisk produkt som är avstötande mot olika sorters insekter, det är också ett universalmedel för dessa träparasiter. Lite puder är tillräckligt för att utrota dem. Kontakten med pulvret blockerar insekternas nervsystem, vilket räcker för att få dem att försvinna.
  • Kiselgur. Det handlar om ett fossilt mjöl, vilket har en stor förmåga att hålla parasiter borta. Det används ofta inom botanik och fungerar som ett avstötande medel för att förhindra att växter, blommor och grödor angrips. Det är också en utmärkt allierad för att bekämpa termiter i bostaden.
  • Aloe Vera. En husmorskur som är lätt att hitta på marknaden - många av oss har också några som krukväxter på terrassen - och den har förmågan att kväva dessa insekter, så det räcker med lite för att lösa problemet.
  • Vinäger. Och så finns denna magiska och framgångsrika produkt som i stort sett alla har hemma, den ska sprayas i det drabbade området, vilket kommer att stöta bort termiterna på ett kick. Det kommer inte att finnas någon flyktväg för dem och våra trämöbler kommer att tacka oss för det.

Problemet löst

Så, det finns många metoder för lösa problemet med termiter i sitt hem. Det är bara att välja, prova och bestämma sig vilket som verkar vara det bästa. För att undvika liknande omständigheter kan vi också förhindra angrepp av dessa insekter genom att uppmärksamma fuktigheten på hålen som bildas i träet, på väggarna och andra punkter som kan representera deras åtkomstpunkt, och sedan till det ständiga underhållet och skötseln av alla träföremål och strukturer vi äger.

Med det sagt, det enda vi behöver göra är att utföra en noggrann kontroll för att förstå om det är dags att ingripa eller inte.

Advertisement