Korkgolv: varför ska man välja det och varför inte?

av Titti Carlberg

26 Februari 2024

Korkgolv: varför ska man välja det och varför inte?
Advertisement

Att välja rätt golv för sitt hem är viktigt, först och främst för det praktiska och därefter för den estetiska aspekten. Det är en av de saker som sticker ut mest av allt på grund av den enorma ytan den upptar, och därför är det viktigt att välja det noggrant och i linje med ens personlighet och stil.

Det finns verkligen många modeller och bland dem finns det ett som har återkommit på modet, det som är helt av kork. Det är ett giltigt och väldigt vackert golv som finns i olika stilar och färger. Men som med allt har även det för- och nackdelar. Låt oss se vilka och om det är rätt val att ta.

Advertisement

Hur ett korkgolv skapas

Hur ett korkgolv skapas

@durodesign_corkflooring/Instagram

När vi hör ordet kork så är den första bilden som kommer upp i huvudet en kork. Det stämmer, det kan vara den produkt som skapas mest med det här materialet, eller så är det åtmnstone vad vi tror, men det behöver nödvändigtvis inte stämma. Faktum är att det finns många andra typer av produktion: tillbehör, pallar, väggpaneler och till och med golv, vilket vi nyss har sett.

På marknaden finns det främst i paneler, korkgolv är av olika sorter och härrör från trädbark. Detta bearbetas för sig eller bundet till trä och ger upphov till mångsidiga produkter. Vi pratar därför om ett miljövänligt ekologiskt material som inte har någon negativ inverkan på planeten.

Denna positiva aspekt har dock vissa nackdelar. Så låt oss se varför vi ska välja det och varför inte.

Advertisement

De positiva sidorna av korkgolv

De positiva sidorna av korkgolv

@lovecorkfloors/Instagram

Vi nämnde att kork är en utmärkt naturprodukt, som respekterar miljön och är ekologisk, men detta är inte den enda fördelen. Det är ett väldigt snyggt material som också är användbart för att ljudisolera beläggningar och skapa en termisk skärm som gör att miljön kan förbli varm eller sval efter behov. Det är ett bekvämt och mjukt material att gå på, vilket hjälper oss med kroppshållningen. Det är en yta som lätt anpassar sig till fötterna, välkomnar dem och kontrasterar dem inte. Det är även allergivänligt, så om man har barn och vill att de ska leka på golvet kan detta vara ett vinnande val, just på grund av att barnen inte blir attackerade av bakterier och kvalster.

Att lägga det är lätt och du behöver inte vem vet hur mycket tid eller specifika kunskaper, det viktiga är att ytan som det ska läggas på är torr och ren, så att det greppar lätt. Det är vattentåligt och mångsidigt på ett estetiskt plan, vilket möjliggör enkla kombinationer med resten av möblerna. 

Här finns alltså många anledningar till att välja det, men vi måste dock erkänna att detta material även har "defekter".

Nu passerar vi till nackdelarna med detta val

Nu passerar vi till nackdelarna med detta val

@tampabayfloorstore/Instagram

Även om det finns många goda skäl att välja det, finns det också några nackdelar att tänka på när man lägger detta golv. Dess mjukhet och komfort gör det till en definitivt ömtålig produkt, så vassa föremål, inkusive klorna hos våra fyrbenta vänner, kan lätt skada det. Detta är ett val som bör tas om man inte har särskilda situationer i sitt hem och om man har tid att sköta det på ett perfekt sätt.

I direkt solljus kan det missfärgas så det bästa är att lägga det i hus och rum som inte har konstant inträngande solsken. Annars måste man sätta upp gardiner som skydd eller byta ut det efter några få år, vilket är utmärkt för utseendet i ens hem, men mindre utmärkt för ekonomin.

Även om det är en bra produkt är det inte fukttåligt, så man bör inte ha det i fuktiga hus, eftersom det skulle äventyra dess välbefinnande.

Sammanfattning

Sammanfattning

@floorboards_nz/Instagram

Nu har vi utvärderat fördelarna och även sett på några av nackdelarna, vi var nyfikna på dess ursprung och nu är allt som återstår att reflektera över vårt hem, vilken stil vi vill inreda det med och förstå vilken färg och form som passar bäst. Vi tycker dock att det, trots de negativa punkterna, fortfarande är ett snyggt material och ett originellt val för att försköna vårt hem.

Valet är upp till oss!

Advertisement