För att göra ren och desinficera vattenkokaren? Du behöver inte överdriva rengöringen

av Titti Carlberg

12 Februari 2024

För att göra ren och desinficera vattenkokaren? Du behöver inte överdriva rengöringen
Advertisement

Föreställ dig en kall vinterkväll. Regnet öser ner utanför och det enda man vill är att lägga sig under en varm filt, kanske bredvid sina nära och kära, känna hur man slappnar av och värmas av en god varm dryck. Hur förbereder vi den? Naturligtvis med en pålitlig vattenkokare. Perfekt att ha i köket, men även i sovrummet där vi kan skapa en fantastisk hörna för örtte, den här apparaten är perfekt för att koka upp vatten på några sekunder och njuta av en utmärkt fusion.

Men när vi har använt den uppstår en spontan fråga: hur rengör vi den på bästa sätt? Låt oss tillsammans se på det bästa sättet för att göra ren den utan att överdriva.

Advertisement

Hur ofta ska den diskas?

Hur ofta ska den diskas?

Creativo

Som med allt annat tror vi att även vattenkokaren måste diskas efter varje användning. Fel! Vattenkokaren är inte som vilket redakap som helst, så den kräver inte daglig rengöring. Du måste dock vara uppmärksam på att den inte blir överdrivet smutsig, men även ta hänsyn till att dess insida bara kommer i kontakt med rent vatten, vilket innebär att det inte finns några ämnen som gör den kladdig eller smutsig.

Du ska inte diska den efter varje förberedelse av örtte eller te, utan varannan månad eller till och med kvartalsvis är tillräckligt, det beror dock självklart på hur mycket du använder den. Om du vanligtvis dricker mer än en infusion om dagen och använder vattenkokaren minst två eller tre gånger om dagen, är det normalt med en större ansamling av mineralrester på botten och dålig funktion i pipen som varmvattnet kommer från. Det är när du märker denna effektivitetsminskning som du måste ingripa, annars behövs det inte.

Advertisement

Vad är det för vita prickar?

Vad är det för vita prickar?

Creativo

Vi kanske har märkt att, efter användning, börjar botten av vattenkokaren att visa vita märken. Detta är inget annat än en ansamling av kalksten, rester av mineralerna som finns i vattnet, men de kan lätt elimineras. Inga speciella ingrepp eller produkter är nödvändiga, det räcker med några naturliga ingredienser som vi alla har hemma, men framför allt glömmer vi inte att vi inte ska gnugga området, eftersom vi riskerar att skada det.

Om vi därför har märkt att vattnets passage begränsas av pipen och att det finns vita märken, kan vi helt enkelt hälla i en blandning av vatten och vinäger, slå på vattenkokaren och vänta tills den stängs av av sig själv, låt blandningen verka i 10-15 minuter. När den nödvändiga tiden har gått tömmer vi behållaren och sköljer den med rent vatten.

Nu kommer sedimenten ha försvunnit och vattenkokaren fungerar lika bra som en ny. Men, låt oss upprepa, det finns ingen anledning att göra det flera gånger i månaden. Några behandlingar räcker för att hålla den i perfekt hälsa.

En värdefull rutin

En värdefull rutin

Marco Verch/Flickr

Men hur ska vi undvika ansamling av mögel och dålig lukt förutom kalkavlagringar? Respektera bara några enkla försiktighetsåtgärder för att apparaten inte ska "åldras" i förtid.

Låt oss komma ihåg dessa tre enkla steg:

  • Töm alltid vattenkokaren, undvik att skapa stagnation som uppmuntrar spridning av bakterier och mögel.
  • Efter varje användning, lämna locket öppet i några minuter. Detta kommer att underlätta snabb torkning och underhåll av renlighet.
  • Rengör alltid utsidan, så vattendroppar och eventuella rester som är förknippade med det inte "fastnar" på vår avslappningsallierade.

Om vi uppmärksammar dessa få åtgärder och utför dem varje gång vi använder vattenkokaren, kommer vi att se att det inte finns något behov av att diska den kontinuerligt, men regelbundna sporadiska cykler för att eliminera kalkavlagringar är mer än tillräckligt. Så vad väntar vi på? Låt oss förbereda ett gott örtte eller te med den smak vi föredrar.

Advertisement