Märken efter pennor på plastytorna? Det finns två tillgängliga metoder för att få bort dem

av Titti Carlberg

09 Februari 2024

Märken efter pennor på plastytorna? Det finns två tillgängliga metoder för att få bort dem
Advertisement

Baljor, behållare och olika plastytor: det kan hända att ett märke fastnar på dem, gjort med någon penna, eller så finns det spår av skrift som var användbar för oss först och som vi sedan bara skulle vilja radera. Men det verkar omöjligt att få bort bläck, särskilt om den har funnits länge, men det finns sätt att radera även de mest envisa spåren. Det är bara att plocka fram de ingredienser som alla med största säkerhet har hemma.

Advertisement

Eliminera spår efter tuschpenna från plastytor: med väteperoxid

Eliminera spår efter tuschpenna från plastytor: med väteperoxid

Creativo

En produkt som nästan säkert alla har hemma, och som vi lätt kan hitta, är väteperoxid: en riktig allround även i hushållssysslor. Det finns många fall där denna produkt är användbar, inklusive spår av bläck från en tuschpenna på en plastyta.

Det finns dock en viktig faktor att ta hänsyn till, väteperoxid är inte bara ett utmärkt fläckborttagningsmedel, utan har också en blekande kraft. Inte lika aggressivt som klorin såklart, men det kan dock missfärga vissa material.

Så, det finns inga problem med att använda det direkt på genomskinligt plast, men det kan ta bort en del av färgen från vissa färgade plastföremål, tillsammans med bläcket. Det är upp till dig att bestämma om det är viktigare att ta bort de mörka märkena från tuschpennan eller att bevara fläcken på det drabbade föremålet. För att förstå detta är det bara att göra en liten test på en dold punkt på produkten som ska rengöras.

Allt du behöver är en bomullstuss eller en mikrofiberduk, som du häller lite väteperoxid på. Du måste då helt enkelt dutta bomullstussen eller tyget på tuschpennafläcken och låta det dra en stund. Du kan gnugga lätt, inte för envist eller för mycket, gå sedan vidare till nästa fas, det vill säga att tvätta med såpa och vatten, även med en mjuk svamp som den du använder när du diskar. Upprepa stegen om det behövs.

Advertisement

Eliminera tuschpennaspår från plastytor: med alkohol

Eliminera tuschpennaspår från plastytor: med alkohol

Needpix

På liknande sätt kan också alkohol användas. Både denaturerad och etyl eller propyl fungerar bra. Försök alltid i första hand att bara gnugga det drabbade området lite. Det är viktigt att du använder absorberande papper eller vit bomull och inte färgade trasor, som kan missfärgas på grund av alkoholen och överföra färgen till ytan som ska behandlas.

Även i det här fallet finns risken att plastens färg bleknar, så fortsätt försiktigt, genomför eventuellt ett test innan du börjar gnugga ihärdigt.

Vanligtvis är dessa metoder mer än tillräckliga för att radera spår av bläck eller tusch på en plastyta, därför icke-porös. Men om du behöver lite extrahjälp, överväg att lägga till lite natriumbikarbonat, som är slipande. 
Men kom ihåg att det kan förstöra ytan, just på grund av dess slipande förmåga.

Kort sagt, det kräver lite tålamod, men de irriterande svarta märkena kommer att försvinna.

Advertisement