Ny hårtork: på vilka grunder ska vi välja för att få en bra produkt och samtidigt spara pengar?

av Titti Carlberg

23 Januari 2024

Ny hårtork: på vilka grunder ska vi välja för att få en bra produkt och samtidigt spara pengar?
Advertisement

Vi äger alla minst en hårtork. En apparat som har blivit oumbärlig och användbar för hela familjen, den finns att köpa på marknaden i många format, med olika kraft, märkt på många sätt och den ena skiljer sig från den andra på grund av vissa specifikationer. Men när vi ska välja en ny hårtork, hur hittar vi den som är rätt för vårt hår och framför allt en som inte förbrukar för mycket el som gör att vi spenderar en hel förmögenhet vid varje användning?

Låt oss tillsammans se vilka faktorer vi bör vara uppmärksamma på.

Advertisement

Kriterier för att välja en bra hårtork

Kriterier för att välja en bra hårtork

Rawpixel

Hårtorken har gått sönder, eller så är den bara gammal och man får inte längre det resultat man vill ha, så man måste köpa en ny. Men vilka egenskaper ska den ha för att att ha en bra prestanda, inte vara för dyr och för framför allt för att inte förbruka en hel förmögenhet vid varje användning? Faktorerna att ta hänsyn til är dessa: 

  • Energi. Det första man bör vara uppmärksam på är effekten och watt på hårtorken. De bästa, för att undvika att förstöra håret och få ett bra torkresultat, samt snabbt, har en effekt mellan 1500 och 1800 Watt. Valet varierar beroende på vilka behov man har och vilket mer eller mindre professionellt resultat vi vill uppnå.
  • Hastighet och temperatur. En bra produkt har inte bara en enda hastighet och en temperaturgrad, utan flera. Vanligtvis går man inte under 3 för en vara som anses välgjord. Möjligheten att ställa in både den ena och den andra parametern är inte bara optimal för en resultatfaktor, utan också för apparatens livslängd och förbrukning.
  • Tillbehör. En ny hårtork kan inte vara utan tillbehör, de för att skapa vågiga frisyrer och de för rakt hår. Så åtminstone en avsmalande tratt och en diffusor är ett måste.
  • Lätthet. Materialet den är gjord med får inte väga överdrivet mycket, för att den ska vara hanterbar, men det får heller inte vara av undermåligt. Plasten måste vara av bra kvalitet, annars är det risk att håret förstörs.
  • Sort. Det finns olika sorters hårtorkar. Det finns de med joner och det finns med keramiska. Det är specifikationer som bäst reglerar värmen för att undvika att "bränna" håret och på så sätt lämnar det mjukare, motverkar statisk elektricitet och främjar bättre styling. Utan att tänka på det, genom att agera även vid måttliga temperaturer, hjälper det oss att spara pengar. 

Låt oss se hur vi undviker att öka summan på räkningen varje gång vi torkar håret. 

Advertisement

Hur sparar man genom att använda en hårtork?

Hur sparar man genom att använda en hårtork?

Rawpixel

När vi väl har övervägt alla faktorer och valt en fön som är utmärkt och inte alltför dyr, låt oss försöka förstå hur man sparar på räkningen trots användningen av denna apparat.

  • Vi nämnde energikraften och det är just den vi måste ha koll på när vi beräknar förbrukningen. Större effekt innebär högre användning av watt och uppenbarligen ökade kostnader. För att förhindra att dessa stiger okontrellerat är det naturligtvis viktigt att köpa en bra apparat, men en som inte har för höga wattal. Det finns många på marknaden med samma kapacitet som de kraftfulla men mindre dyra. Vi väljer en sådan.
  • Om vi måste byta ut en gammal hårtork, låt oss då välja en med ny teknik - joner och keramik - eftersom de torkar håret lättare och även snabbare, utan att elektrificera det och utan att man behöver forma om det dagen efter för ett bra resultat.
  • För att inte öka förbrukningskostnaderna använder vi hårtorken på medelhastighet och framför allt så överdriver vi inte med värmen. Ju varmare luft den blåser ut desto mer arbetar apparaten och desto mer ökar kostnaderna. Om vi lyckas hantera dessa två faktorer utan att överdriva, så får vi inga obehagliga överraskningar i slutet av månaden. Vi anser också att denna uppmärksamhet inte bara är inriktad på konsumtion, utan också på hårets välbefinnande.
  • När det är möjligt låter vi inte apparaten vara igång under en längre tid, utan vi torkar bara tillräckligt för att eliminera det mesta av vattnet och fukten, för att sedan låta den naturliga luften göra resten, och slutföra arbetet.

 

Sammanfattning

Om vi uppmärksammar dessa 4 faktorer och köper en hårtork som har vissa egenskaper, kommer vi inte bara spara pengar på elräkningen utan också få ett bra resultat när det gäller estetik och hårets hälsa.

Advertisement