Smutsiga värmeelement: de idiotsäkra allierade för att få dem att bli lika skinande som nya

av Titti Carlberg

26 Januari 2024

Smutsiga värmeelement: de idiotsäkra allierade för att få dem att bli lika skinande som nya
Advertisement

Gulnade och fläckiga värmeelement är ett problem som många människor måste hantera dagligen. Med tanke på dessa apparaters känsliga natur drar vi oss för att använda vissa rengöringsprodukter av rädsla för att skada dem på ett sådant sätt att de inte går att repareras. 

Lyckligtvis finns det dock idiotsäkra allierade av naturligt ursprung som kan hjälpa oss att lösa detta problem utan besvär.

Advertisement

Natriumbikarbonat

Natriumbikarbonat

hudsonreed.com

Natriumbikarbonat är ett saltliknande ämne som består av natriumjoner och bikarbonatjoner. Det används ofta i hemmet för rengöring tack vare dess höga slip- och blekningskraft.

Bikarbonat är säkert att använda för att få bort gulnande fläckar från värmeelement, var dock noga med att skapa en blandning med vatten tills du erhåller en ganska tjock kräm.

Denna blandning ska strykas ut över elementet och gnuggas över fläckarna, men det är viktig att du använder en icke-slipande svamp.

Om de gula fläckarna är envisa och inte försvinner kan du låta ett lager kräm verka ovanpå fläckarna i en halvtimme innan du börjar gnugga för bikarbonatets blekande effekt.

Advertisement

Marseilletvål

Marseilletvål

Pexels

Marseilletvål är en annan giltig allierad inom rengöring av värmeelement eftersom det är en extremt mild produkt som kan användas i både fast och flytande form.

För att få bort de gula fläckarna rekommenderar vi att du häller flytande tvål på en mjuk trasa och sedan gnuggar den direkt på smutsen som finns på elementen. Om du bara har fast tvål tillgängligt kan du riva den till flingor och sedan smälta flingorna i bain-marie, därefter är det bara att använda den som flytande tvål-

Vitvinsvinäger

Vitvinsvinäger

Pexels

Om varken bikarbonat eller Marseilletvål fungerar på fläckarna kan du prova med vitvinsvinäger, ett fantastiskt naturligt rengöringsmedel som fungerar bra för att få bort envis smuts.

Häll ett halvt dricksglas vinäger och några droppar diskmedel i en liter vatten. Skydda golvet under elementet med trasor eller papper och spraya lösningen direkt på elementet.

Var noga med att kontrollera alla springor och hörn genom att spraya lösningen direkt på en svamp och gnugga med den på ytan. Skölj och torka med en mjuk trasa.

Varför är det viktigt att regelbundet rengöra värmeelementen?

Varför är det viktigt att regelbundet rengöra värmeelementen?

Pixabay

Regelbunden rengöring av elementen är avgörande för att säkerställa att de fungerar optimalt.

Ansamlat damm och smuts kan faktiskt fungera som isolator och minska effektiviteten i uppvärmningen. Dessutom, under drift, kan dessa partiklar bli luftburna, vilket försämrar luftkvaliteten i ditt hem.

Genom att rengöra dina element regelbundet har du möjlighet att tidigt upptäcka eventuella problem, såsom läckor, rost eller skador som kräver en snabb reparation. 

Sammanfattningsvis är bikarbonat, Marseilletvål och vitvinsvinäger ofelbara allierade att alltid ha hemma, vilket hjälper dig att göra hushållsstädningen enklare.

 

Advertisement