Älskar verkligen julkaktusen sockervatten? Hur garanterar man en välmående blomning?

av Titti Carlberg

31 December 2023

Älskar verkligen julkaktusen sockervatten? Hur garanterar man en välmående blomning?
Advertisement

Julkaktusen är en väldigt populär växt, framför allt under vinterhalvåret för dess speciella utseende på de platta och segmenterade stjälkarna och för sin underbara blomning, som dyker upp från början av november och lever kvar under hela vintern. Vilket dessutom är anledningen till att den har fått sitt namn. Beständig och enkel att odla, julkaktusen har inga speciella behov och det är därför den även är lämplig för mindre erfarna trädgårdsmästare, som den verkligen kan ge mycket tillfredsställelse.

Trots att det är en suckulent växt kräver julkaktusen ganska mycket vatten för att trivas, men på senare tid har vanan att bevattna den med sockervatten blivit alltmer utbredd. Enligt anhängare av denna praxis ger socker näring till växter, vilket säkerställer deras välstånd, välbefinnande och till och med magnifik blomning.

Men kan vi verkligen vara säkra på att det är nyttigt att vattna den med sockervatten? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Sockervatten till julkaktusen? Absolut inte!

Sockervatten till julkaktusen? Absolut inte!

@noriyuki201/Instagram

Tvärtemot vad anhängare till denna praxis hävdar, är sockervatten inte lämplig för denna krukväxt. Socker är i själva verket en viktig komponent för växter, det anses vara deras primära energikälla, men administreringen av det kan bara vara användbart för vissa växter, som de som har utsatts för stress, vid omplantering eller skada; i dessa fall kommer socker, som är en snabb källa till kolhydrater, att kunna förbättra tillgången på näringsämnen, vilket främjar återhämtningen av växten.

Julkaktusen kan å andra sidan hamna i svårigheter med socker i dess jord, eftersom denna ingrediens kan förändra växtens förmåga att absorbera fukt och näringsämnen. Dessutom kan närvaron av socker gynna bakteriespridning, attrahera mögel och andra parasiter, vilket kan vara skadligt för växten.

Så hur uppmuntrar manjulkaktusen att blomma?

Advertisement

Varför blommar inte julkaktusen?

Varför blommar inte julkaktusen?

@cactus._world/Instagram

Det finns många anledningar till att en julkaktus inte blommar:

  • överdrivet mycket vatten: var uppmärksam på bevattningen, denna växt ska vattnas regelbundet, men lite och endast på kvällen för att undvika utveckling av rotröta, under sommaren är det också nödvändigt att spraya bladen med vatten;
  • kruka: plantera om vart 3:e år i slutet av vintern eller tidigt på våren, mellan februari och april: se till att krukan inte är överdrivet stor för julkaktusen och välj en väldränerad och luftad jord med ett något surt pH-värde, där det också finns torv;
  • placering: julkaktusen kräver specifika ljus- och temperaturförhållanden, så plantan bör ställas på rätt plats för att den ska blomma. Den idealiska platsen är en fönsterbräda, inomhus, i ett fönster som är exponerat mot öst, med en konstant temperatur runt 20 grader, undvik temperaturförändringar och drag. Håll julkaktusen borta från värmeelement och, om du flyttar ut den på sommaren, föredrar den en skuggig plats.

Med dessa försiktighetsåtgärder kommer din julkaktus att muntra upp dig med sin underbara blomning!

Advertisement