Orkar du inte bo i total oordning längre? Städa upp i dina utrymmen så kommer du märka en markant skillnad

av Titti Carlberg

30 December 2023

Orkar du inte bo i total oordning längre? Städa upp i dina utrymmen så kommer du märka en markant skillnad
Advertisement

Det händer oss all lite då och då, att känna en total känsla av kaos, av både psykisk och fysisk störning, detta gör att vi för stunden inte är lugna och inte klarar att organisera saker och ting på ett ordnat sätt, för att lyckas göra allt som behövs göras. Känslan är att vi inte har något under kontroll, vilket slutar med att vi kommer till en punkt där vi känner oss ännu mer stressade och frustrerade. Detta är normalt, men det finns några enkla knep som inte alla känner till och som kan hjälpa oss att hitta en sorts balans.

Har du aldrig tänkt på att till exempel ordning och reda i dina fysiska utrymmen kan hjälpa dig att känna ett stort lugn ? Om ditt svar är nej, är det dags att försöka med det nu. En upplysning dock: det tar inte lång tid, 10 minuter är tillräckligt för att nå ett tillstånd av harmoni. 

Advertisement

1. Kyl och frys

1. Kyl och frys

Rebecca Partington/Flickr

Det råder kaos i ditt liv och om frågan du ofta ställer dig är "var ska jag börja för att få ordning på allt?", kan svaret vara kylskåpet. Exakt! Det är ett av utrymmena som mer än något annat kan visa oordning: öppna förpackningar, frukt som möglar i ett hörn, halvtomma burkar och produkter som har passerat bäst-före-datumet, detta hjälper verkligen inte till att nå en psykisk och fysisk balans. Faktum är att städning av vitvaran kan hjälpa, för att inte tala om att det bara tar några minuter att göra det.

Så, om målet är att få en mindre känsla av kaos, kan du börja med att städa i detta utrymme. Du kommer känna en förändring inom dig.

Advertisement

2. Byrålådor och garderober

2. Byrålådor och garderober

Nicole/Flickr

Att skapa ordning i både ditt hem och i ditt mentala sinne är inte en omedelbar sak, det tar lite tid - inte lång - men allt ska göras. Därför bör du inte tillämpa knepen vi föreslår på samma gång, risken finns att du då bara blir ännu mer stressad, utan fortsätt gradvis lite i taget, dag efter dag.

Har du sorterat i kyl och frys? Bra, nästa dag kan du fundera på en låda i ditt favoritrum - köket, sovrummet, badrummet - eller din garderob. Om bara tanken på att klä på dig ger dig en känsla av stress, och att öppna garderoben får dig att känna dig som att du kliver in på en mörk plats, kanske det är dags att städa i den. Detta är något som nästan ingen har lust att göra, men i frånvaron av någon som hjälper dig, är det helt och hållet upp till dig själv att göra det.

Förenkla uppgiften med att utföra den i lugn och ro. En hylla i taget så kommer din själ snart känna sig lugn.

3. Fotografier och e-mail

3. Fotografier och e-mail

Pxhere

Om tanken på att städa endast ett hörn i ditt hem gör dig stressad och skapar känslan att du faller ner i ett djupt orostillstånd på grund av oordningen som råder. Okej, rör inget i bostaden, men radera bort allt du inte behöver i din mobiltelefon. Ofta är denna aktivitet inte bara tillrådlig för dina tekniska enheters status, utan också för mental rensning. 

Radera de foton du inte behöver, de som du säkerligen har tusentals kopior av - förneka det inte, alla tar vi minst 4 fotografier av varje motiv! - och kontrollera din e-post inkorg. Även från den senare kan du radera reklammail och alla de som inte längre behövs.

Att inte bara städa, utan också slänga, ibland, kan vara ett riktigt universalmedel för att "bota" den obehagliga känslan av att inte ha allt under kontroll.

4. Bilen och din väska

4. Bilen och din väska

mangopulp2008/Flickr

Nu har du rensat i din telefon och lite i ditt hem, men så fort du sätter foten utanför ytterdörren och går mot din bil attackerar ångesten dig på nytt. Fixa det också! Visst, det är bara ett transportmedel, men för den skull bör man inte försumma den, man tillbringar ju trots allt många timmar i trafiken, och att göra det i en ren och väldoftande bil gör en stor skillnad mot en som är stökig. Stressen kan fördubblas på grund av att man tar en sådan risk. Det tar ju faktiskt bara drygt 10 minuter att snygga till i den och slänga gamla pappersbitar som fallit ner mellan sätena.

Du kan vara säker på att det kommer att hjälpa dig. Ungefär på samma sätt som att ha väskan ren från en massa onödigt skräp. Ibland blir de som stora brunnar där man slänger ner allt i hopp om att de ska försvinna av sig självt. Det kommer dock inte att hända, så det är upp till dig att finna "fred" igen.

5. Skrivbordet och dokument

5. Skrivbordet och dokument

Maëlis/Flickr

När upplever du känslan av oro och irritation som mest? När du sätter dig för att jobba vid ditt skrivbord? Då är det där du behöver lite ordning. Ofta inser du inte ens att du lägger saker överallt på det för att ha dem till hands när du behöver dem, men detta bidrar bara till en total röra som flyttas från bordet till ditt sinne.

Avsätt 10 minuter för att återställa balansen. När du är klar, gå bort från skrivbordet och efter en liten stund går du tillbaka och sätter dig vid det: tycker du inte att synen av ordningen ger dig en känsla av välbefinnande?

Nu har du sett några förslag på att skapa ordning med några små och snabba knep. Om du tänker efter så handlar det om att organisera, speciellt när du har tusen saker att göra. Om du lyckas ordna om bit för bit, miljön du bor i och i de saker du använder, kommer ditt liv att återgå till ett lugnt tillstånd av balans. Ska vi försöka ta lite i taget?

Advertisement