Modernt lantgårdssovrum: riket av modern komfort med en rustik charm

av Titti Carlberg

24 December 2023

Modernt lantgårdssovrum: riket av modern komfort med en rustik charm
Advertisement

Sovrummodern lantgårdsstil, vad innebär det? Jo, det är ett rum som kombinerar lantgårdsstilens rustika charm, den som påminner om en lantlig atmosfär, i kontakt med naturen, tillsammans med modern design. Den fångar därför essensen av det rustika, men i mer modern stil.

Det är helt enkelt en hyllning till enkelhet, naturligt material och neutrala färger som tillsammans kommunicerar värme och komfort. Därför kommer ett sovrum inrett i denna stil att vara en blandning av gammalt och nytt, i en alltid välkomnande atmosfär. Det innehåller inte för mycket vintage eller rustik, men inte heller för mycket av det moderna skarpa och hyperfunktionella: det gäller att hitta den rätta balanspunkten i det som bäst passar ens smak och behov.

Plats för neutrala färger, men inte nödvändigtvis ljusa

Plats för neutrala färger, men inte nödvändigtvis ljusa

@thosedecorideas/Instagram

Neutrala färger är huvudsaken i denna inredning: hela skalan av nyanser som kretsar runt vitt, grått och beige dominerar. Men detta innebär också att gå mot de mer intensiva ändarna: mörkgrått eller till och med svart för att konturera element eller lägga till dekorativa motiv på neutrala bakgrunder.

Advertisement
@ourfauxfarmhouse/Instagram

@ourfauxfarmhouse/Instagram

westofmain.com

westofmain.com

Färgpaletten kan även innehålla svarta, antracitgrå, sepia eller alla färger som kan skapa kromatisk kontrast utan att ge ett för stort synligt intryck. Tanken är att rummet ska verka som en oas av lugn och naturliga nyanser. Och kanske är det just de naturliga materialen som indikerar vilka färgkombinationer man kan välja: om man vill använda vissa typer av trä eller sten, måste de integreras harmoniskt med resten av designen!

Väggar av trä

Väggar av trä

@alexisandraaustin/Instagram

När vi pratar om rustik stil är trä hvudpunkten. Men det behöver nödvändigtvis inte handla om trästammar eller bitar av råträ, med ojämna kanter: moderniteten, i detta rum, beror också på det sätt träet har bearbetats.

Därför ger väggpaneler, med lister och tunna ramar, rummet ett sofistikerat utseende utan att tynga ner det. Och, som i det här fallet, är det att föredra att måla det i ljusa färger, med början från varmt vitt.

Naturlig mjukhet och konsistens

Naturlig mjukhet och konsistens

somuchbetterwithage.com

Låt det aldrig saknas filtar som inbjuder dig att ligga bekvämt i sängen, eller kuddar. Det är element som dekorerar, men också användbara, den riktiga komforten i ett sovrum ligger inte bara i att visa upp det, utan att upplevas. Och sedan, för alla accessoarer, kan du mixa texturerna, det vill säga materialet, och överväg gärna rotting och flätade korgar, bearbetad keramik, en lampa med en grov finish mot den släta bakgrunden av lackat trä och så vidare.

Advertisement

Mattor och inredningstillbehör

Mattor och inredningstillbehör

farmhouseliving.com

En stor mattaunder sängen som sträcker sig långt utanför, för att känna den under fötterna när man kliver upp från sängen på morgonen. Det är en behaglig komfort som också hjälper på ett estetiskt plan. Av denna anledning bör man också föredra färger som påminner om färgskalan i resten av rummet: inga livliga kontraster, utan harmoni av progressiva nyanser.

När det gäller taklampan, vägglampor och lampskärmar är det helt okej att de är i modern (till och med bättre) stil, men de måste passa in med resten av inredningen.

Skandinavisk touch

Skandinavisk touch

David Charlez Designs,Sustainable 9 Design, Build/onekindesign.com

En användbar idé för att skapa intrycket av en lantgård och inreda sovrummet "rustikt men modernt" är att kopiera den skandinaviska stilen: geometri, minimalism och färgkontraster ja, men alltid inom en viss gräns som aldrig utelämnar komfort och en välkomnande värme.

Advertisement

Avstå aldrig från din smak

Avstå aldrig från din smak

ashleylynhome.com

Även om man vill ägna dig åt den här stilen, är det alltid bättre att förstå dess väsen, tillämpa grunderna men sedan också ge sig själv utrymme för att anpassa resultatet efter vad man har för smak. Låt oss alltid fråga oss själva vad vi gillar, vad vi vill göra i ett rum, vad vi behöver och fundera på ett svar inom den valda stilens diktat. På så sätt kan vi komma fram till en sammanhållning utan att ge upp vår personlighet.

Advertisement