Gör ren din elektriska ugn på ett ögonblick utan ansträngning med ett vanligt föremål från skafferiet

av Titti Carlberg

22 December 2023

Gör ren din elektriska ugn på ett ögonblick utan ansträngning med ett vanligt föremål från skafferiet
Advertisement

Den elektriska ugnen är en väldigt mångsidig apparat, som kan hjälpa oss att tillaga många rätter lättare än en ugn som värms upp av gas. På grund av dess kompakta storlek kommer denna apparat att tillåta dig att tillaga även små mängder mat och är särskilt lämplig för ensamstående personer, vilket är anledningen till att den blir alltmer utbredd i våra hem. Denna apparat kan också flyttas efter önskemål, vilket gör att vi kan minska spridningen av dålig lukt i köket om vi ställer den under fläkten eller bredvid ett öppet fönster.

Att rengöra elektriska ugnar kan dock verka svårt och jobbigt och av denna anledning rengörs inte dessa apparater inte tillräckligt ofta, utan samlar på sig en mängd smulor och matrester med tiden. Ändå räcker det med några enkla försiktighetsåtgärder för att göra din elektriska ugn lika ren och glänsande som den var när du köpte den.

Till exempel kommer ett vanligt föremål, som säkert finns i ditt skafferi, att räcka för att göra denna uppgift extremt enkel och snabb.

Advertisement

Aluminiumfolie för den elektriska ugnen

Aluminiumfolie för den elektriska ugnen

Marco Verch official photographer/Flickr

För att göra rengöringen av ugnen enklare kan du använda ett enkelt knep som innebär att du använder en enkel produkt som säkert finns i allas skafferi: aluminiumfolie.

Faktum är att allt du behöver göra är att lägga aluminiumfolie på ugnsformen innan du använder den för att lätt samla upp smulor, fett och matrester. På så sätt kommer din ugn att hålla sig renare längre och det räcker med att ta bort plåten för att eliminera eventuella rester. Sedan är det bara att slänga aluminiumfolien i en lämplig behållare för återvinning.

Begränsa dig till att använda aluminiumfolie på plåten för att säkerställa en perfekt funktion av din ugn och kom ihåg att användning av folie kan skapa en reflektion som kan öka värmen och tillaga maten snabbare.

Advertisement

Rengöringstips för den elektriska ugnen

Rengöringstips för den elektriska ugnen

bluebulle/Reddit

Först och främst rekommenderar vi att du stänger av ugnen och drar ut sladden, vänta tills den har svalnat helt, innan du går vidare med rengöringen.

För de inre delarna och luckan kan du använda en blandning av vinäger och bikarbonat eller citron och bikarbonat, täck alla delar med bikarbonat och häll över lite vinäger eller citron. Låt verka i några minuter innan du torkar bort allt med en mjuk svamp. Skölj och torka.

För de löstagbara delarna kommer det att vara nödvändigt att eliminera eventuella beläggningar innan du fortsätter med rengöringen: täck den mobila delen med hushållspapper och spraya med ett avfettningsmedel. Låt verka i 10 minuter innan du tar bort hushållspapperet, fortsätt därefter med rengöringen av de löstagbara delarna med samma lösning som för de inre delarna, skölj sedan.

Din elektriska ugn kommer nu vara fri från kladd, rester och beläggningar!

Advertisement