DIY-näringsmedel till dina växter? Enkelt att förbereda, naturligt och effektivt

av Titti Carlberg

23 December 2023

DIY-näringsmedel till dina växter? Enkelt att förbereda, naturligt och effektivt
Advertisement

Att förbättra välbefinnandet för sina växter är något som alla trädgårdsmästare önskar och bland de många omsorger som vi kan reservera för våra skyddade växter är en av de viktigaste gödsel, nödvändigt för att de alltid ska ha rätt mängd näringsämnen för att förbli frodiga och skinande.

Marknadens gödsel produceras ofta i laboratorier och är därför inte särskilt hållbart för miljön, samt är ganska dyrt, men vi glömmer ofta att överväga ett avgjort mer ekologiskt och billigare alternativ: gödsel som du gör själv. Varje växt har specifika behov och endast genom att känna till dem ordentligt kan du förse dem med rätt näring genom att förbereda egen gödsel med återvunna, naturliga och hållbara material.

Ett bra gödningsmedel måste kunna förse växten med 3 viktiga element för dess tillväxt: kväve, fosfor och kalium; genom att förse växtens jord med dessa element kommer växten att absorbera dem, vilket resulterar i ett friskare och robustare utseende, ökar växtligheten och ger vackrare blommor!

Men hur förbereder man ett bra gödningsmedel? Vi har listat några användbara förslag nedan.

Advertisement

Gödsel baserat på citronsaft eller citronsyra och socker

Gödsel baserat på citronsaft eller citronsyra och socker

FreePik

Citronsaft är en viktig källa till olika föreningar som är användbara för våra växter, särskilt citron- och äpplesyror, som gör jordens pH-värde något surt och följaktligen gynnar absorptionen av viktiga näringsämnen genom rötterna, och socker, som istället ger kolatomer som är viktigt för fotosyntesen. Du kan antingen använda citronsaft på flaska eller pressa frukten, blanda ut den med vatten tills lösningen når ett pH på 5,8.

Om du föredrar att använda citronsyra istället överväg då att tillsätta äpplesyra till lösningen (en del för varje 10 delar citronsyra) för att förbättra dess effekter; socker är istället en nödvändig ingrediens som energikälla, som förser växten med det kol som behövs för fotosyntesen, vilket vi nämnde tidigare.

Även snittblommor kan dra nytta av användningen av denna lösning: tillsätt 1 tesked citronsyra och en tesked socker i vattnet i vasen så kommer blommorna hålla längre.

Advertisement

Andra naturliga näringsämnen för dina växter

Andra naturliga näringsämnen för dina växter

FreePik

Det finns flera produkter som du kan använda till ett DIY-gödningsmedel till nästan ingen kostnad: 

  • grönsaksavfall: blanda lök-, potatis- och morotskal eller bladselleri i en skål med vatten, tills det blir en kräm som du kan sprida ut vid rötterna;
  • vitlök och äpple kan också representera ett utmärkt gödningsmedel för växterna: lägg i 1 eller 2 vitlöksklyftor med en lika stor mängd hackat äpple i en mixer, mixa och låt vila i 4 veckor i en stor behållare, rör om emellanåt. Använd blandningen när du vattnar växterna;
  • för blommande växter kan du koka lite fullkornsris (en kopp i 2 koppar vatten), koka på svag värme i drygt 30 minuter. Stäng av värmen, låt svalna och sprid sedan ut riset i dina blommande växters jord.

Och du, hur gödslar du dina växter för att hålla dem friska?

Advertisement