Oordning i kylskåpet? Så här organiserar du det på bästa sättet inför julhelgen

av Titti Carlberg

13 December 2023

Oordning i kylskåpet? Så här organiserar du det på bästa sättet inför julhelgen
Advertisement

När julen närmar sig är vi alla i spänning. Vi städar våra hem, vi pyntar, vi gör det vackert och skinande för att välkomna gäster och uppenbarligen har vi redan börjat planera för lunchen den 25: e. En måltid som hela familjen är samlad vid och som, låt oss inse det, är en av årets bästa. Att tänka på menyn som föreslås innebär också att börja jobba för att utrusta sig med allt man behöver och se till att inget saknas för förberedelserna. Detta innebär också att handla och fylla kylskåpet.

Men hur håller vi kylskåpet rent och i ordning med alla livsmedel som vi behöver lagra i det? Det finns några enkla steg för att uppnå detta för att inte bli galen inför högtiden.

Advertisement

Låt oss rengöra kylskåpet

Låt oss rengöra kylskåpet

Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Vi nämnde att när julen närmar sig fyller vi kylskåpet med ingredienser som behövs för att förbereda både julaftonsmiddagen och juldagslunchen. En vana som, om den lämnas åt slumpen, kan leda till att kylskåpet förvandlas till ett slagfält. För att förhindra att detta inträffar kan vi först och främst se till att det är perfekt rengjort före den 25 december. Bara detta kommer att hjälpa oss att hålla det "hälsosamt" under hela julhelgen.

Det blir alltså nödvändigt att tömma det helt, sålla igenom alla livsmedel som fortfarande finns bevarade och förstå om det är något som ska slängas eller inte för att det har passerat bäst-före-datum, innan man går vidare med den nya utgiften. När detta val och tömning är gjord kan vi rengöra det ordentligt.

Så, låt oss utrusta oss med trasor, svampar och rengöringsmedel och börja sanera alla hyllor och behållare.

Advertisement

Skapa din egen julmeny

Skapa din egen julmeny

Pickpik

Vi slänger alla matrester, så att det inte finns några smulor i utrymmet och när vi väl har passerat med svampen och rengöringsmedlet - det går bra med enkel vitvinsvinäger - är vi noga med att torka så att det inte bildas någon mögel. Låt oss komma ihåg att inte utelämna någon punkt, inte ens de dolda som tätningar och hörn, eftersom det är just i de punkterna som smuts och avlagringar samlas. När detta är gjort kan vi fortsätta med shoppingen och ställa allt i ordning vart eftersom.

Det finns dock en grundläggande sak: för att förhindra att det blir en basar med olika dofter som blandas och överflödiga produkter som bara tar upp plats, är det bättre att först skapa en meny och skriva ner allt som behövs. På så sätt blir vi inte frestade att gå till livsmedelsbutiken och köpa produkter som vi inte kommer använda till jullunchen, utan som bara tar upp onödig plats, skapar kaos och, om de glöms bort, blir dåliga.

Låt oss organisera utrymmet på bästa sätt

Låt oss organisera utrymmet på bästa sätt

Rawpixel

Men trots de nödvändiga försiktighetsåtgärderna, rengöringen och planeringen, kan förvirring uppstå under tillagningen av måltiden. Det är därför vi måste vara metodiska, exakta och schematiska. När vi kommer hem med fulla kassar lägger vi inte allt i kylen eller frysen - det vi har sagt fram till nu gäller även frysen - vilket är vanligt, utan vi försöker dela upp maten. Vi skulle kunna välja mellan en indelning utifrån typen, eller utifrån det recept vi vill använda. I båda fallen är ett schematiskt tillvägagångssätt ett måste för att inte skapa oordning, men också för att säkerställa att inget saknas den aktuella dagen.

Om vi sedan vill att aromerna inte ska blandas ihop genom att behålla de öppnade förpackningarna, eller såser och andra förberedelser, går det att lägga hälften av en citron, en skål med salt eller bikarbonat för att säkerställa att dofterna fångas upp.

Sammanfattning

Så, för att säkerställa att det inte är en enda röra i kylskåpet och att man har allt man behöver, som kan vara svårt att få tag på under julhelgen, låt oss följa dessa riktlinjer:

  • Töm kylskåpet och rengör det innan du handlar hem alla livsmedel som behövs under julhelgen.
  • Planera menyn i förväg för att inte köpa överflödig mat som tar upp onödig plats.
  • Förvara de inköpta varorna på ett schematiskt sätt och dela upp dem efter sort eller recept.

Vi lär få se att kylskåpet kommer att tacka oss och även vår planering. Allt som återstår nu är att sätta igång och jobba!

Advertisement