9 vanliga föremål som inte bör förvaras i förrådet eller källaren

av Titti Carlberg

02 December 2023

9 vanliga föremål som inte bör förvaras i förrådet eller källaren
Advertisement

Många av oss har ett förråd eller en källare där vi förvarar saker som inte används dagligen. Vi kan föreställa oss dessa miljöer som en förlängning av ens hem, som om de vore en stor garderob.

Det är dock inte en bra idé att klämma in i dessa utrymmen de skrymmande saker man inte vill ha inne i huset: det finns föremål som absolut bör undvikas i dessa utrymmen! Låt oss se vilka de är och varför med den här praktiska guiden.

Gamla böcker

Gamla böcker

Pickpik

Böcker i överflöd: det kan hända att man har så många att de inte får plats i bokhyllan och därför tycker man att det är en bra idé att lägga ner dem i källaren eller i förrådet, kanske i en eller flera kartonger. Inget kan vara mer fel!

Källare och förråd är allmänt kända för att vara väldigt fuktiga och följaktligen finns det ingen sämre plats att förvara böcker på, framför allt om de är uråldriga och därför mer "ömtåliga".

Advertisement

Skinnväskor

Skinnväskor

v.ivash/Freepik

Ett annat klassiskt misstag är att placera dina väskor i någon av dessa miljöer och sedan glömma bort dem i flera månader. Men det bildas mögel inom kort om du lämnar väskorna i mörker och kyla.

Skinnväskorna kommer säkert att förstöras genom att spricka och sprida en helt annan lukt än den som kännetecknar detta material. Vi avråder dig också från att fylla väskorna med vad som helst av papper: eftersom de inte kan stängas hermetiskt kommer de alltid lämna en liten lucka som släpper in luft vilket förstör allt.

Kläder i alla sorters tyg

Kläder i alla sorters tyg

Cinzia Mammoliti/Facebook

Återigen på grund av fukt bör du aldrig lämna kläder exponerade för luften i källaren, kanske på en hylla i ett skåp.

Vilket tyg som helst kommer obönhörligen att förstöras och locka till sig insekter och parasiter av alla slag!

Kemiska produkter

Kemiska produkter

Bill Smith/Flickr

Det är ganska vanligt att förvara kemiska produkter i ett separat område: man kanske vill hålla dem borta från sina barn, så varför inte i källaren eller förrådet?

Eftersom vätskor och ångor kan läcka från till exempel en defekt färgburk eller från någon annan brandfarlig produkt och om du har en radiator, en spis eller en varmvattenberedare i källaren kan värmen utlösa en dålig reaktion...

Familjefotografier och dokument

Familjefotografier och dokument

stockgiu/Freepik

Fler än en av oss brukar förvara gamla familjefoton och vissa dokument, minnen och pappersarbeten i källaren. I allmänhet placeras både foton och dokumenten i särskilda album eller mappar.

Men återigen finns det ingen möjlighet att luftfuktigheten inte kommer att påverka det som händer med materialet efter en tid. För att inte tala om insekter som är särskilt förtjusta i papper: de kan inte vänta med att göra en röra av det.

Advertisement

Vedklabbar

Vedklabbar

mrsiraphol/Freepick

Man tror ju att trä i alla fall är säkert kan förvaras på en plats som är stor nog att innehålla det, men så är det dock inte.

Miljöer utan rätt ventilation kommer inte bara göra veden olämplig för eldning, utan kommer att göra den rutten, vilket ger upphov till en obehaglig lukt och mycket rök när den bränns.

Djurfoder

Djurfoder

Containerstore

Mat till husdjuren köps ofta i stora mängder och förvaras sedan i källaren eller utomhusförrådet.

De flesta förpackningar som innehåller mat, inte bara djurfoder, är dock ömtåliga och riskerar att punkteras av insekter eller försämras före det fastställda utgångsdatumet på grund av en alltför fuktig miljö.

Advertisement

Antika trämöbler och gamla elektroniska apparater

Antika trämöbler och gamla elektroniska apparater

Freepik

Även gamla möbler som man är väldigt förtjust i bör inte placeras på dåligt ventilerade platser: om de huvudsakligen är gjorda av trä kommer de med tiden korroderas av termiter och fukt.

Detsamma gäller logiskt sett alla elektroniska och tekniska apparater: deras kretsar kan skadas oåterkalleligt.

Men vad kan man förvara i dessa utrymmen?

Idealisk förvaring av föremål

Idealisk förvaring av föremål

Containerstore

I verkligheten är svaret praktiskt taget allt, inklusive nästan allt vi ha listat: det viktiga är inte vad, utan hur!

I plastlådor eller åtminstone hermetiskt förslutbara behållare kan man lägga vad man vill: genom att göra det kommer det inte att finnas någon möjlighet för insekter eller någon "våt källa" att förstöra de värdefulla ägodelarna!

Advertisement