Hur man förbereder ark av vaxat papper hemma med två praktiska och snabba metoder

av Titti Carlberg

19 November 2023

Hur man förbereder ark av vaxat papper hemma med två praktiska och snabba metoder
Advertisement

Ur ett hållbarhetsperspektiv och minskning av föroreningar och avfall är en av de saker vi kan göra att ersätta de engångsprodukter som vi använder varje dag för olika ändamål. Plasttallrikar och glas, servetter och papperskökstextiler, bindor och barnblöjor: det finns många produkter som vi bara använder en gång om dagen och sedan slänger.

Bland de många saker som vi kan ersätta med återanvändbara alternativ finns även plastfolie, ett viktigt tillbehör i varje kök eftersom vi med det kan förvara mat under optimala förhållanden och hjälper oss dessutom att transportera den. Även om det kan kasseras i den separata plastinsamlingen, är det inte hållbart, det skulle vara tillrådligt att begränsa produktionen och konsumtionen av mikroplaster.

Lyckligtvis finns det många hållbara alternativ till plastfolie och bland dessa finns ett verktyg som vi kan skapa själva hemma med återvunnet material, det är vaxat papper, vilket har många fördelar jämfört med plastfolie.

Så, hur gör man vaxat papper? Vi förklarar det nedan.

Advertisement

Hur man gör DIY-vaxat papper i ugnen

Hur man gör DIY-vaxat papper i ugnen

Homesteadingfamily.com

Att göra vaxat papper själv är väldigt enkelt och det kräver endast ett fåtal ingredienser:

  • Klippta rena tygbitar;
  • bivax i tabletter eller bollar;
  • en bakplåt;
  • en pensel.

Börja med att värma upp ugnen till 180 grader och klipp under tiden tyget i bitar av önskad storlek och lägg dem på bakplåten. Täck tyget med vax, om du har köpt tablettvax är det bara att riva det i bitar, men om du har föredragit bollar kan du använda dem direkt som de är. Ställ in plåten i ugnen och vänta tills vaxet har smält.

Ta ut formen från ugnen, pensla för att fördela vaxet jämnt över hela ytan och låt sedan svalna.

Ditt papper är klart att användas!

Advertisement

Förbered vaxat papper med strykjärnet

Förbered vaxat papper med strykjärnet

Astar's Place/YouTube

En ännu snabbare metod för att förbereda vaxat papper innebär användningen av strykjärn.

Som i det föregånde fallet måste du skaffa några rena tygbitar som du kan klippa till önskad form och storlek. Lägg tyget på ett bord eller en strykbräda över ett bakplåtspapper och täck det med vax. Lägg på ytterligare ett bakplåtspapper och stryk med ett hett strykjärn, stryk lätt tills vaxet har smält helt. Vid det här laget lyfter du upp tyget och låter det svalna.

Dessa vaxpappersark kan enkelt tvättas med vatten och diskmedel och återanvändas i flera år. Om vaxet förstörs är det bara att upprepa proceduren som anges ovan. Förutom att vara eco-hållbara är vaxade tygbitar också antibakteriella, vilket hjälper till att bevara dina livsmedel under längre tid.

Har du redan slängt all plastfolie?

Advertisement