Hur du håller bilen ren utan att (nästan) någonsin rengöra den

av Hanna

26 Maj 2021

Hur du håller bilen ren utan att (nästan) någonsin rengöra den
Advertisement

Berätta hur din bil ser ut så ska jag berätta vem du är! På det sättet kan en klarsynt börja med avsikten att upptäcka någons personlighet. Det kan faktiskt finnas en koppling mellan bilvård och personlighetstyp. Det finns de som har en fast tid för sin bil varje helg för att få den att skina som den gjorde när den precis kom ut ur bilverkstadens showroom, utrustad med dammsugare, disktrasor och avfettningsmedel av alla slag. Sedan finns det de som anser att bilen bara är ett transportmedel och därför bara uppmärksammar det faktum att pedalerna är klara och att glaset inte är alldeles för dimmigt: det spelar ingen roll om kaos råder i resten av bilen!

Kort sagt, bilstädning, oavsett om du tillhör den ena eller andra typen av person, är något du måste ta hand om förr eller senare. Men frukta inte: att ta hand om din bil gör tiden du behöver tillbringa i kupén bekvämare och trevligare, precis som ett rent och väldoftande hus är mer välkomnande än ett smutsigt och rörigt hus.

Idealet skulle vara att börja med några enkla vanor som hjälper till att hålla bilen ren utan att behöva spendera för mycket tid: omöjligt? Inte alls! Om du tillämpar de råd vi ger dig i den här artikeln kommer du att kunna hålla din bil ren under lång tid utan någon vidare ansträngning!

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Så låt oss börja med några tips för att hålla bilen ren genom att rengöra den mindre ofta än du tror:

  • Skjut inte upp: gör det nu!

Du har precis ätit upp en bar och vet inte var du ska kasta pappret: du säger till dig själv "Jag lägger det här på instrumentbrädan, när jag går ut slänger jag det". Nej! När du når din destination kommer du förmodligen på andra tankar och du kommer inte ihåg papperet du ska kasta. Kasta det genast! Var? Om du inte har direkt tillgång till en soptunna, ha påsar där du kan förvara allt skräp du genererar när du är i bilen. Det bästa skulle vara att ha en påse för varje typ av material, för att sortera avfallet omedelbart, men vi förväntar oss inte så mycket: det räcker med en påse som du regelbundet tömmer i soporna. På det här sättet är din bil alltid fri från tomma flaskor, värdelösa kvitton och utgångna parkeringsbiljetter. Detsamma gäller alla fläckar du orsakar: skjut inte upp rengöringen tills du har många fläckar att ta bort, då de kan ha blivit ingrodda, utan åtgärda skadan samma dag.

  • Kartong och tidningspapper för vintersäsongen:

Vad gör du när du kommer hem på vintern och dina skor är blöta eller leriga? Du tar av dig dem på tröskeln till dörren, du går verkligen inte runt i huset och lämnar fläckar överallt! Tja, detsamma bör göras när du kliver in i bilen: nej, vi ber dig inte ta av dig skorna, utan att ta till strategier som förhindrar smuts från lera och vatten. Hur? Enkelt! Klipp ut några kartongbitar eller arrangera några tidningsark på mattorna: på detta sätt förhindrar du att mattorna blir smutsiga och sparar dig själv besväret att tvätta dem, krama ur dem och vänta på att de torkar (med risken att den typiska lukten av inte helt torkade tyger stannar kvar!). Var självklart försiktig så att du inte hindrar pedalernas funktion!

  • En trasa för att göra rent instrumentbrädan

Hemma har du förvarat dina rengöringsprodukter nära till hands, så att du enkelt kan hitta det som är användbart om det behövs. Samma sak bör göras i bilen: att förvara några rengöringsprodukter nära till hands kommer att göra det lättare för dig att ta hand om bilen: rådet är att förvara en trasa eller dammvippa i ett tillgängligt utrymme. Du vet den oändliga väntan vid trafikljus eller köer i trafiken? Det här är de mest lämpliga ögonblicken att istället för att ta en titt på din mobiltelefon torka av trasan på instrumentbrädan, den punkt där damm och smuts samlas snabbast: bara ett svep som ges regelbundet räcker och du kommer inte behöva ta till specialprodukter ofta.

  • Behåll bara det väsentliga

Om du är en av de som tänker "Man vet aldrig när det här kommer att vara till nytta ..." kommer din bil säkert att ha allt du kan behöva för eventuella händelser. Böcker, spel för barn, kosmetiska produkter, ett superutrustat arbetskit som till och med den mest välsorterade mekanikern kommer att avundas: alla dessa saker kan naturligtvis vara användbara, men till nackdel för ordningen! Även om de är bearbetade har bilen fortfarande ett begränsat utrymmet som bara bör fyllas med det som är väsentligt. Kom ihåg att det är osannolikt att du befinner dig i öknen utan att kunna nå en butik och köpa det du behöver. Allt du kan behöva en dag kan du enkelt köpa då istället för att förvara det i flera år i bilen, med risk för att det försämras innan det används, om det är en produkt som går ut. Vad du definitivt behöver förvara i din bil är ett första hjälpen-kit, en nödsats (komplett med en godkänd reflektionsjacka, en godkänd varningstriangel och snökedjor), en penna och näsdukar.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

  • Ren bil även vid havet!

Hav och en ren bil är för många en omöjlig kombination: naturligtvis lovar vi inte att inte ens ett sandkorn hamnar i bilen, men vi kommer att avslöja några smarta metoder för att skjuta upp bilstädning några dagar. När sommarsäsongen kommer, ha en mjuk borste i bilen: denna behövs för att ta bort överflödig sand från fötterna som riskerar att falla in i kupén! Om du är noggrann kan du utrusta dig med en liten tank med vatten och en liten handduk: den som vill sätta sig in i din bil måste först tvätta fötterna! Om du å andra sidan är mer för  "minimal ansträngning", täck över dina säten med sitsöverdrag som du sedan kan slå av regelbundet för att eliminera den samlade sanden.

  • Köp muffinsformar!

Nej, vi har inte tagit fel. Anledningen till att vi rekommenderar att du tar med muffinsformar i bilen (du kan välja mellan silikon eller engångs i pappr) är till att täcka de kopphållare som din bil är utrustad med: det är där dammet lurar tills det blir hårt som betong och kräver användning av en dammsugare. Genom att ta till detta knep att täcka facken kommer du dock att lätt kunna tömma formarna efter behag, skölja dem under vatten eller kasta dem direkt.

  • Varje gång du lämnar något ta bort det omedelbart

Vid den här punkten i artikeln har du förstått att för att hålla bilen ren måste ditt mantra vara "Skjut inte upp vad du kan göra med en gång": ja, om du har handlat och du överväger att lämna det i bagaget i väntan på en bättre dag för att hitta plats att förvara det, har du fel! Gör det med en gång: töm bagageutrymmet på det som inte är nödvänigt, och försök att alltid ha det tomt: utrymmet behövs när du minst anar det.

  • En bra luftfräschare för bilen!

Du kanske tror att en luftfräschare är värdelös, men vi vet mycket väl vilken skillnad det är att kliva in i en väldoftande bil jämför mot en bil där vi vet exakt vad ägaren åt senast eller vi kan gissa hur många cigaretter som röks varje dag: som ett sista tips säger vi åt dig att ge din bil en härlig doft, men överdriv inte! Ditt mål är att göra kupén trevlig, inte att bedöva dina passagerare så snart de öppnar dörren. För en naturlig och mild doft rekommenderar vi att du använder en lavendelpåse av bomull gömd under sätena eller placerad synlig. Om du istället föredrar en neutral doft kan du använda en påse (en gammal knuten strumpa går också bra!) fylld med kaffesump, grovt salt eller bikarbonat: på detta sätt, förutom att naturligt absorbera lukt, tar du också bort en del av fukten i kupén.

Den här guiden är definitivt inte för den som städar bilen som en galning, som istället vill komma åt de minsta sprickorna, utan till den som använder bilen varje dag och vill hålla den i ett anständigt skick utan att ägna all ledig tid åt att städa. Ibland är det nödvändigt med en grundligare och mer noggrann rengöring men under tiden kan du njuta av din rena bil med minimal ansträngning!

Advertisement