Har du glömt husnycklarna? Du kan öppna dörren med en flaska

Hilda Maria Morgan

06 Mars 2023

Har du glömt husnycklarna? Du kan öppna dörren med en flaska
Advertisement

Det händer oss alla att vi glömmer husnycklarna vissa särskilt hektiska dagar, eller när veckans trötthet har nått sin kulmen och vi får svårt att komma ihåg allt. Ett litet förbiseende av det här slaget är i sig inte särskilt farligt, men det kan skapa enorma förseningar och problem. Kanske har vi en pålitlig person som bor i närheten som har en extra uppsättning nycklar, eller så får vi vänta på att de andra familjemedlemmarna eller rumskamraterna ska komma hem. Men när dessa alternativ inte är möjliga, hur undviker man då att behöva ringa en låssmed och spendera en mindre förmögenhet för att öppna ytterdörren igen?

Jo, i vissa fall kan en väldigt enkel och framför allt snabb metod hjälpa, för vilken det bara behövs en plastflaska. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement

Creativo

Eftersom borttappandet av sina husnycklar inte bara skapar det tillfälliga besväret att man blir utelåst, utan också en oro över att inte veta var de är, är det alltid bra att använda alla knep som kan hjälpa en att alltid få dem med sig. Med utgångspunkt från användningen (det kan verka självklart, men det hjälper!) av skålar för föremål och nyckelskåp i hallen, för att automatisera gesten att lämna dem där varje gång vi kommer in, istället för att förvara dem i fickor eller väskor, ända till - när vi råkar ofta glömma var vi hade placerat dem - att använda modern teknik till vår fördel: vi kan skapa digitala larm, på smartphone-appar (väckarklockor, kalendrar och liknande) som påminner oss om att ta fram dem och placera dem på den bekvämaste platsen. Eller så kan du använda smart tags, för att alltid ha koll på deras position via GPS.

Flaskmetoden

Men om du fortfarande råkar bli utestängd från dit hem, eller till och med bara från ett rum, kan det vara lättare att skaffa fram en plastflaska och sax (eller en kniv). Det är bäst om flaskan är gjord av tjock plast, som flaskorna till vissa kolsyrade drycker. Dessutom måste den ha en ganska jämn och rak form.

Allt du behöver göra är att skära bort botten och även flaskhalsen, tills du har kvar en cylinder med släta väggar. Då är det dags att klippa den vertikalt längs ena sidan, så att cylindern öppnas på längden och du kan öppna den.

Placera den nu ovanför handtaget, stick in den längre fliken av plastutskärningen i springan mellan dörren och dörrkarmen och dra plasten som om den skulle lindas runt sidan av dörren. Vid det här laget för du hela plastbiten nedåt: låset kommer att släppa och dörren öppnas.

Det är en snabb metod, som självklart fungerar om dörren bara har låsts med nyckel, på den enklare typen av handtag – till exempel – runda (de med dörrknoppar).

Om du vill förstå bättre hur det fungerar hittar du nedan en video som visar det.

Advertisement